En ännu vackrare huvudstad

Stockholms satsning på offentliga juldekorationer började långt tillbaka i tiden med handeln som drivande kraft bakom samfinansieringen. Insatserna var dock blygsamma och endast ett fåtal gator dekorerades. Tills en artikel i Dagens Nyheter om Göteborgs förträfflighet som julstad förändrade allt.

Medias uppmärksamhet 2007 blev startskottet för det som idag är #Stockholmsjul. Per Eriksson på City i Samverkan är hjärnan bakom projektet. Han och hans team arbetade intensivt med att involvera fastighetsägare i innerstaden och kom så småningom upp till åtta julgator. Det räckte inte. För att kunna skapa något mer storslaget kopplades därför Stockholms stad in 2010, och tidigt 2011 gjordes den första stora upphandlingen utifrån en klar inriktning, vision och bakgrund. Vinnare blev MK Illumination med ett traditionellt svenskt julkoncept med modern twist.

– Det var succé direkt. Konceptet är inte bara ett som människor gillar utan också ett som går att förädla och förnya på spännande sätt. Vi har haft en fin utvecklingskurva tillsammans med MK Illumination – de har känsla för design och koll på innovationer, säger Per.

Förutom stora kreativa ambitioner har även en rad tekniska och logistiska frågor avgjort det fortsatta valet av samarbetspartner i upphandlingarna. Alltifrån belastningsberäkningar och linspänning till att kunna garantera säkert arbete i en aktiv trafikmiljö.

– Erfarenheten av omfattande projekt i stadsmiljö är värdefull. Det dyker alltid upp saker som man inte kan planera för och då måste man dels ha en bra dialog, dels vara lösningsorienterad och dels ha inställningen att man hjälps åt, säger Per.

Första åren dekorerades 30 platser runt om i city; julen 2019 hela 43 platser och invigningen i Kungsträdgården slog publikrekord med 20 000 besökare!

– Julbelysning väcker trevliga känslor och man får människor med sig. Dekorationerna är ju också en konstform som når fler än teatrar och museer, och det kostar inget att titta på dem, säger Per.

Julbelysningen har varit en bärande kraft och plattform för andra samarbeten mellan fastighetsägare och staden, till exempel kring sommardekorationer. 2018 flög till exempel en flock knallrosa svanar in på Gamla Brogatan. Också dessa signerade MK Illumination. Ett led i att återge den kultiga shoppinggatan tillbaka sin glans.

– Det finns ett stort engagemang och god styrning här. Gatan är kort, ligger centralt och har en tydlig identitet, vilket gör att dekorationerna både märks och kan sticka ut. Svanarna är vågade och kul, säger Per.

Att dekorera sommargator är betydligt enklare eftersom elförsörjning sällan krävs, men Per menar på att den ljusa årstiden kräver samtidigt ett annat designtänk för att skapa rätt typ av upplevelse.

– Jul skapar flöden på vintergågator medan sommar gör att människor stannar till och använder den aktuella platsen. Båda stöder handeln men sommardekorationerna skapar även lust att sätta ner sig, umgås och äta en bit mat eller fika på en uteservering. På Gamla Brogatan ökade trafiken med 10 procent redan första året, det är mycket, säger Per.

Per ser säsongsdekorationer som en investering i stadsmiljön, för framtiden och för destinationen Stockholm i konkurrens med världens andra storstäder.

– En omhändertagen och snygg miljö gör att man känner att staden bryr sig. Dessutom är det jätteviktigt för trygghetsfrågor, säger Per.

Pers bästa tips till stadskärnor som vill få maximal effekt av offentliga dekorationer till olika säsonger:

  1. Se till att designkonceptet går att utveckla över tid.
  2. Investera i belysning och dekorationer av god kvalitet.
  3. Plottra inte – koncentrera hellre på ett fåtal platser.
  4. Samarbeta med en partner som erbjuder ordentliga avtal som tydliggör ansvarsfrågor.
  5. Satsa på bra invigningar.

Hör av dig till Christer för frågor
och annan information:

Christer Ringstrand

Key Account Manager
+46 (0) 8 410 548 91
+46 (0) 733 70 58 70

MEr som kan intressera dig...

MK Illumination AB
Kamaxelgatan 8,
212 41 Malmö
Sweden

+46 (0) 40 630 04 00
info@mk-illumination.se

Vill du ha direktkontakt med någon av oss?

Klicka här för att komma till kontaktsidan